OnderwijsRoute

Veel werk bij bedrijven vindt, anders dan in het verleden, binnen plaats. Daar zijn allerlei redenen voor zoals vanwege arbeidsomstandigheden.
De zichtbaarheid neemt echter af. Met name voor leerlingen is het niet meer zien van werk lastig om zich een goed beeld te vormen van wat werken nu inhoudt.

Als voorbeeld noemen we een scheepswerf die vroeger onderdeel was van het straatbeeld van een willekeurig dijkdorp in de Drechtsteden. Daar zag iedereen hoe een schip "vanuit het niets" gebouwd werd en uiteindelijk te water gelaten werd. Dit was niet alleen zien, maar ook horen en soms ruiken als er bijvoorbeeld geverfd werd. De huidige situatie is dat schepen, en zelfs boorplatforms in grote hallen gebouwd worden. Dit geldt voor veel meer branches. Het beeld van een gemiddeld bedrijventerrein is er een van "grote grijze dozen". Werk en werkomstandigheden zijn daarmee van buitenaf niet meer zichtbaar.

Een OnderwijsRoute biedt 1e en/of 2e jaars leerlingen van vooral vmbo de kans om eens echt achter de voordeur van een bedrijf te kijken. Via korte bezoeken leren deze leerlingen meer over de achtergronden van bedrijven in de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt en hun eventuele ( loopbaan) mogelijkheden daarbinnen.Een OnderwijsRoute helpt leerlingen om een betere keuze te maken voor het vervolg van hun opleiding.

De ervaring leert dat wanneer leerlingen een bedrijf van binnen hebben kunnen "ruiken, voelen en proeven" zij meer gevoel hebben of dat in een sector is waarin zij verder willen. Leerlingen in deze leeftijd zijn "op zoek" naar zichzelf, naar wat ze leuk vinden en waarvan ze het gevoel hebben dat het misschien wel bij hen past. Een OnderwijsRoute helpt de leerlingen daarbij.

Uitgangspunten voor een succesvolle OnderwijsRoute:
- Een OnderwijsRoute is ingeroosterd op een schooldag
- De deelnemende bedrijven zijn vooral "doe"-bedrijven in de omgeving van           school
- Leerlingen mogen aangeven welke 2 bedrijven ze willen bezoeken
- Bezoeken vinden in 2 rondes plaats in groepen van rond 10 leerlingen met            een begeleider
- Bezoeken vergen ongeveer een uur
- Een voor- en nagesprek op school verankert de ervaring.

In de regio Drechtsteden wordt de OnderwijsRoute al een aantal jaren succesvol ingezet. Hier werken vaak combinaties van scholen op lokaal niveau samen om hun leerlingen te helpen betere keuzes te maken.
Een OnderwijsRoute organiseren vraagt betrekkelijk weinig tijd van school. De planning/indeling wordt kant en klaar aangeleverd.

Er is voor de voorbereiding een draaiboek en onder andere ook een complete set voorbeeldmails zodat de communicatie met bedrijven en binnen school vlot en volledig verloopt.

Contact